Kabels en leidingen: kunststofleidingsystemen

30 november 2017
 Categorieën: Landbouwkundig materiaal, Blog


De voordelen van kunststofleidingsystemen

Kunststofleidingen zijn de laatste twee decennia populair geworden en zijn goed voor meer dan de helft van de leidingen die de laatste jaren in Europa geïnstalleerd worden. Kunststofleidingsystemen kun je zowel gebruiken voor drainage, gas- en watertoevoer. Hoewel gegalvaniseerde en koperen leidingsystemen een traditionele keuze zijn voor de installatie van sanitaire leidingen, hebben kunststofleidingsystemen heel wat voordelen vergeleken met andere materialen.


Verschillende soorten kunststofbuizen

Kunststofbuizen zijn er in verschillende varianten. Polyvinylchloride of kortweg pvc is het meest bekende. Daarnaast zijn er nog kunststofbuizen die geproduceerd worden met gechloreerd polyvinylchloride (CPVC) of met acrylonitrilbutadieenstyreen (ABS). Deze laatste soort wordt ook vaak gebruikt en we kunnen ze herkennen aan de zwarte kleur omdat de grondstof ook koolstof bevat. De zwarte afvoerbuizen worden gebruikt voor afvoer en ontluchtingstoepassingen maar ze worden in toenemende mate vervangen door pvc. Pvc-buizen worden tegenwoordige ook geproduceerd in een meer flexibele vorm en zijn daardoor ook gemakkelijker hanteerbaar. Pvc wordt gebruikt voor afvoerleidingen, ontluchtingspijpen en koud watertoevoer. CPVC is meer hittebestendige en kan hogere watertemperaturen aan dan pvc, waardoor het meer gebruikt wordt voor het transport van warm water.


Goedkoper en gemakkelijke te installeren en te repareren

Kunststofleidingen zijn eenvoudiger en goedkoper te installeren en te onderhouden dan koperen of gegalvaniseerde leidingen. Het is ook de meest milieuvriendelijke van de verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor sanitaire leidingen. Pvc- en CPVC-buizen, -koppelingen en -verbindingen zijn aanzienlijk goedkoper te produceren en daarom minder duur voor aannemers en huiseigenaars, voor zowel nieuwbouw als reparatie. Omdat kunststofbuizen lichter zijn dan metalen buizen, kan er een grotere hoeveelheid, tegen lagere kosten dan gegalvaniseerde of koperen leidingen, van de fabrikant naar de verdeler worden vervoerd. In tegenstelling tot koperen leidingen, waar de verbindingen en fittingen met een soldeerbrander moeten gebeuren, kunnen kunststofleidingsystemen met een paar eenvoudige middelen gekoppeld worden. Zo kun je bijvoorbeeld pvc-primer of pvc-lijm gebruiken samen met een gel-achtig cement om de buizen te koppelen op plaatsen waar een permanente verbinding nodig is. Als je geen soldeerervaring hebt, kan jezelf geen koperen buizen repareren, terwijl de herstelling van een kunststofleidingsysteem over het algemeen weinig problemen veroorzaakt bij het herstellen.


Milieu-impact

Pvc kan worden gerecycled en opnieuw gebruikt worden in het productieproces. Gebroken leidingen, overtollige stukken en oude leidingen kunnen naar een recyclingplaats gebracht. Omdat bij de productie van kunststoffen gebruikgemaakt wordt van zout als een hoofdbestanddeel, moeten geen voorraden van koper of ijzer aangesproken worden. Zout is vrijwel in onbeperkte hoeveelheden aanwezig wat niet het geval is voor koper- en ijzererts. Het kiezen van kunststofleidingen in nieuwbouw of het vervangen van grote delen van sanitair in een bestaand huis kan gunstig zijn voor het milieu en voor jouw portemonnee en zal op de lange termijn gemakkelijker te onderhouden zijn.

Voor kunststofleidingsystemen kijk je op De Jongh Pipesystems.


Delen